Aan ’t woord

Wie is die man of vrouw die last heeft van de vliegtuigherrie? Wat voor ’n overlast ervaart hij of zij en hoe beïnvloedt die herrie hun dagelijkse leven? We vroegen sympathisanten (donateur/medestander) van RBV wonend in de Schiphol regio. We reisden onderandere af naar Akersloot, Oostzaan, Mijdrecht, Amsterdam-Zuidoost en Warmond.

 

Aan ‘ t woord

Tera & Andrê uit Mijdrecht

André en Tera kwamen in 1990 in Mijdrecht wonen. Het was er super rustig en stil wonen. Toen kwam er af en toe een vliegtuig over. Nu in 2024 mag je jezelf de vraag stellen: wanneer komt er geen vliegtuig over?

Aan ‘ t woord

Martin Uit Amsterdam-Zuidoost

Ondanks zijn super goed geïsoleerde huis moet hij de gesprekken met klanten vaak onderbreken. En zijn vrouw die haar lessen geeft via Zoom moet regelmatig de lessen staken vanwege de vliegtuigherrie.  
 
 

Aan ’t woord

Bart Uit Oostzaan

Bart krijgt afhankelijk van de wind zo’n 300 vliegtuigen per dag over zich heen krijgt. Bart begrijpt niet waarom hij als aannemer aan allerlei regels moet voldoet maar de luchtvaart vrij spel heeft. 

Aan ’t woord

Dik uit Akersloot

Dik wordt gemiddeld wel zo’n 6x per nacht wakker van het vliegtuiglawaai. En met open raam slapen, kan alleen als het raam aan de andere kant van het huis wordt open gezet. 
 

Aan ’t woord

Ron & Joke uit Warmond

Bij Joke kruipt het vliegtuiglawaai onder haar huid. Door al dat komende en gaande lawaai verliest ze kwaliteit van leven. Ron vraagt zich af of de vliegtuigmaatschappijen wel beseffen wat ze de bewoners aan doen. 
 

Interview met advocaten van Prakken d’Oliveira

Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers is een advocatenkantoor dat opkomt voor de belangen van individuen en bedrijven, met bijzondere aandacht voor de rechten van de mens. Het advocatenkantoor won belangwekkende procedures tegen multinationals, zoals die van de Nigeriaanse boeren tegen het hoofdkantoor van Shell. En tegen de Nederlandse Staat, zoals de klimaatzaak van inwoners van Bonaire en de zaak waarin Greenpeace de Staat dagvaardt om onvoldoende aanpak van stikstof.

Tijd om Channa Samkalden en Elles ten Vergert de vragen van onze sympathisanten voor te leggen. Lees het interview hier

‘Deel van mijn patiënten is ziek door de vliegtuigoverlast’

Al dertig jaar is Frans Göbel huisarts in Aalsmeer. De overlast van vliegtuigen ervaart hij niet alleen zelf, maar ook in zijn spreekkamer in het centrum van het dorp. “Een deel van mijn patiënten is ziek door vliegherrie, daarvan ben ik overtuigd. En vaak zijn ze zich daar niet van bewust.”

“Er zijn wijken waar het altijd al heel erg was. Dan moest ik bij huisvisites het gesprek altijd wel vier of vijf keer onderbreken. In vredesnaam, hoe kun je hier wonen, dacht ik dan. Maar mensen wennen er aan. De laatste jaren, vooral na corona, is het in heel Aalsmeer heel erg lees verder…

Nienke van Baal

Living with Toxicity

De onophoudelijke vervuiling en geluidsoverlast door Schiphol is een vorm van geweld tegen de mensen in de omgeving, zo betoogt drs Nienke van Baal van de Universiteit van Utrecht in de recent gepubliceerde thesis ‘Living with toxicity.
 
Dit geweld heeft langdurige sociale, milieu- en gezondheidseffecten op de mensen en kan worden geschaard onder het concept van ‘slow violence’ (traag geweld) zoals in 2011 door Harvard University-professor Rob Nixon gedefinieerd in het onderzoek Slow Violence and the Environmentalism of the Poor‘.
In het onderzoek probeert Van Baal inzicht te geven in wat het betekent te leven in een vergiftigde omgeving en toont zij aan dat de vervuiling een daad van geweld is door de vliegindustrie. Bewoners zijn het slachtoffer en staan vrijwel machteloos tegenover de sector.
 

Rachelle Verdel

In the shadow of the Corporate State

De uitzonderingspositie van Schiphol wekt meer en meer weerstand op bij burgers die moeten leven met de dagelijkse overlast van het vliegveld. Zo ontstaat een groeiend aantal burgerbewegingen dat “genoeg heeft van het leven in de corporate schaduw” van Schiphol.
 
Het blijkt uit de recent gepubliceerde thesis In the shadow of the corporate state van drs Rachelle Verdel die antropologisch onderzoek deed naar de gevolgen van Schiphol op zijn omgeving en de reactie daarop van burgers.
Dat Schiphol kon uitgroeien tot een staat in de staat ligt volgens Verdel aan de uitzonderlijke positie die de luchtvaart heeft gevraagd en gekregen van de overheid.
 
Het regeringsbeleid is jarenlang louter gericht op groei van de sector, en wordt gestimuleerd door ongekende vrijstellingen op het gebied van belastingheffing, veiligheid en milieunormen.